Відродження національно-релігійного життя у західних областях Української РСР у другій половині 1980-х років - Малярчук, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2015)
У статті охарактеризовано процес відродження національної пам’яті через перші релігійні, громадсько-культурологічні спілки, клуби, комітети, товариства, асоціації, організації - форми роботи самодіяльних об ’єднань з метою збереження національної гідності, рідної мови, народних звичаїв і обрядів, вільного віросповідання.