Формування і ранній період розвитку уніатства як загальний контекст становлення київського християнства (ІХ - ХІІ ст.) - Бабенко, Валерій (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2021)
Дано формулювання нового змісту поняття уніатство. Визначені основні етапи історичного розвитку уніатського руху. Виявлені та охарактеризовані головні форми прояву раннього уніатства. В його контексті проаналізовано процес становлення християнської культури Київської Русі та феноменів її прояву в духовно-релігійному житті давньоруського суспільства.