До питання про шляхетське походження священичих родів (на прикладі Станиславівської єпархії УГКЦ) - Делятинський, Руслан; Сливка, Любов (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2015)
У статті окреслено проблему шляхетського походження та збереження історичної пам’яті про соціальне походження священичих родів Станиславівської єпархії УГКЦ (періоду кінець ХІХ – першій половині ХХ ст.). Встановлено, що третина греко-католицьких священиків мала шляхетське походження згідно прізвища. До найбільших династій греко-католицького духовенства Станиславівської єпархії належали Левицькі, Кисілевські, Білинські, Дрогомирецькі, Балицькі, Крушельницькі, Ленкавські, Лукашевич, Ступницькі, Шанковські, Ганкевич, Романовські, Руденські, Рудницькі, Андроховичі, Волянські, Добрянські, Козловські та ін.