"Катакомбний" період Греко-Католицької Церкви Закарпаття: "новоправославні" і "староправославні" - Капітан, Лариса; Малярчук, Олег (Добрий Пастир: науковий вісник Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. Богослов’я. Філософія. Історія, 2015)
У статті проаналізовано форми опору священнослужителів і віруючих Греко-Католицької Церкви Закарпаття партійно-радянській тоталітарній системі, а також антирелігійну роботуа органів влади. Виокремлено закономірності й особливості релігійної ситуації в краї. Греко-Католицька Церква продовжувала існувати навіть у найнесприятливіші сталінські часи і залишалася духовною твердинею віруючих. Ціла низка відповідних постанов методами жорсткого контролю та регламентації діяльності зареєстрованих церковних громад і священиків безрезультатно намагалася витіснити її із суспільного життя.